Έπειτα από μήνες εμπλοκής και αφού ουκ ολίγες φορές κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα λόγω των εμμονών του ΚΑΣ και της «υψοφοβίας» του υπ. Πολιτισμού, το Ελληνικό φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία.

Τα αρχαιολογικά ζητήματα και τα ύψη των κτιρίων στην έκταση των 6.008 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου δεν δείχνουν να αποτελούν πλέον εμπόδιο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που θα περιγράφει τις χρήσεις γης, το τι θα γίνει και που, και με ποιούς όρους δόμησης, δηλαδή το master plan του Ελληνικού, βρίσκεται κοντά στη τελική έγκριση με ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, όπως προκύπτει από το κείμενο που παρουσιάζει το in.gr.

Τουλάχιστον αυτό συνάγεται από τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι γενικοί γραμματείες των εμπλεκόμενων υπουργείων, μεταξύ των οποίων και η κ. Μ.Βλαζάκη από το Πολιτισμού.

Το καυτό θέμα του ύψους των έξι ουρανοξυστών του Ελληνικού, 200 μέτρων έκαστος, για τους οποίους η υπ. Πολιτισμού Λ.Κονιόρδου είχε πρόσφατα κάνει πίσω, δηλώνοντας ότι η προτροπή της να επεξεταστούν, δεν είναι δεσμευτική, φαίνεται τελικά ότι ξεπερνιέται.

Τόσο στη χθεσινή συνεδρίαση, όσο και σε εκείνη της Δευτέρας, κανένα από τα έντεκα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, δεν απαίτησε να συμπεριληφθεί στο Προεδρικό Διάταγμα η προ μηνών εισήγηση του ΚΑΣ. Προστέθηκε μόνο η υποχρέωση που ούτως ή άλλως προβλέπονταν από την τροποποιητική σύμβαση του 2016, μια έκταση 300 στρεμμάτων να διατεθεί στο Δημόσιο για λόγους κοινωνικής ανταποδοτικότητας ( π.χ. για μεταφορά στο πρώην αεροδρόμιο, εγκαταστάσεων κοινωφελών χρήσεων από όμορους Δήμους και περιοχές του Λεκανοπεδίου ώστε στη θέση τους να δημιουργηθούν πνεύμονες πρασίνου).

Εάν και στις επόμενες συνεδριάσεις δεν υπάρξουν εκπλήξεις, τότε το ΠΔ για την έγκριση του «Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά», θα πάρει το δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και θα κληθεί να δώσει το αμετάκλητο «πράσινο φως» για την έναρξη της επένδυσης. Οχι δεν θα είναι το τέλος του δρόμου (εκρεμμεί ακόμη η απομάκρυνση από την έκταση φορέων, όπως το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, η προκήρυξη του διαγωνισμού για το καζίνο, κλπ), αλλά σίγουρα θα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα.

Πηνη: in.gr

Share This Story, Choose Your Platform!