Εύβοια

   Γεωγραφία – Έδαφος

Το όνομα Ευβοϊκός κόλπος μπορεί να αναφέρεται σε έναν από τους δύο κόλπους που σχηματίζονται μεταξύ της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας:
Ο Βόρειος Ευβοϊκός κόλπος είναι ένας από τους δύο μεγάλους κόλπους που σχηματίζονται ανάμεσα στην Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα. Ο κόλπος καταλήγει στο στενό του Ευρίπου στην περιοχή της Χαλκίδας, όπου ενώνονται τα νερά του με τα νερά του Νότιου Ευβοϊκού. Ο Βόρειος Ευβοϊκός δεν έχει πολλά νησιά στο εσωτερικό του. Στην είσοδό του βρίσκεται η συστάδα Λιχάδες ενώ στην δυτική του ακτή κοντά στην Αταλάντη υπάρχουν οι νησίδες Γάιδαρος και Αταλαντονήσι.

Ο Νότιος Ευβοϊκός κόλπος είναι ένας από τους δύο μεγάλους κόλπους που σχηματίζονται ανάμεσα στην Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα. Ο κόλπος καταλήγει στο στενό του Ευρίπου στην περιοχή της Χαλκίδας, όπου ενώνονται τα νερά του με τα νερά του Βόρειου Ευβοϊκού. Ο Νότιος Ευβοϊκός έχει αρκετές νησίδες στο εσωτερικό του. Στην είσοδό του βρίσκεται η συστάδα Πεταλιοί και βορειότερα η συστάδα Στυρονήσια και η νησίδα Καβαλλιανή. Στην Καβαλλιανή ανήκει και η προεξέχουσα βραχονησίδα της με την ονομασία Μπαθερίστα, η οποία ανήκει σε ιδιώτη. Απ’ το Νότιο Ευβοϊκό βρέχονται πολλά παραθεριστικά θέρετρα στη Βορειοανατολική Αττική (Χαλκούτσι, Άγ.Κωνσταντίνος Ωρωπού, Σκάλα Ωρωπού, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Άγιοι Απόστολοι Αττικής, Πόρτο Ράφτη, Χαμολιά, Μαραθώνας, Αρτέμιδα (Λούτσα), Βένια Αρτέμιδας, Ραφήνα, Κόκκινο Λιμανάκι, Νέα Μάκρη, Μάτι, Ζούμπερι, Βραυρώνα, Σχοινιάς).

Γενικά το κλίμα της είναι εύκρατο και υγιεινό που συντελεί στην άφθονη βλάστηση και στη φυσική της ομορφιά,. Ξηρό με χιόνια στα ορεινά και στα και υγρό με ζέστη το καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα με σπάνια χιόνια.